Horsemanship

In de tijd dat mijn paarden op een pensionstal stonden was de standaard vraag van mijn stalgenoten, “ rij je wedstrijden?”. Op een nee antwoord werd je geclassificeerd als recreatie ruiter. 

Als je paard dan ook nog eens geen ijzers had, je bit-en boomloos reed en je je paard het liefst 24/7 buiten had kreeg je meteen het label natural horsemanship. 

Dit etiket ging voor mij niet op. Ja, mijn paarden hebben geen ijzers. Ik zou ze het liefst overdag buiten hebben, maar wel

 ‘s nachts op stal en ik rij niet persé met of zonder boom, ik rij met een zadel wat het beste bij mijn paard en mezelf past. 

Ik rij met hoofdstel en bit om de enige en tegelijk domste reden die er is, ik ben een bange poeperd ! Als laatste train ik mijn paarden en misschien wel serieuzer dan menig wedstrijdruiter. 


Voor mij is het wezen paard altijd belangrijk geweest. Ik verdiepte me in allerlei stromingen, zoekende naar wat het beste bij me past. Academische rijkunst, de klassieke dressuur , Steinbrecht en de verschillende natural horsemanship methodes zoals Parelli, T Touch van Linda Tellington-Jones , mede door mijn opleiding als paardenmasseur  en de laatste tijd Warwick Schiller, TRT en Featherlight , ondanks dat het allemaal andere methoden zijn , streven ze hetzelfde na. 


Er is een kentering gaande in paardenland, er is meer oog voor het welzijn van het paard. Door het ontleden van paarden word zichtbaar welke schade paarden oplopen doordat het als rijdier word gebruikt en wat we kunnen verbeteren om ons paard gezond te houden. Er wordt veel aandacht besteed aan het juiste management, wat is de juiste voeding en we weten dat paarden browsen en niet grazen. 

De manier waarop we de paarden op een vriendelijke manier zadelmak maken en dat we in de training rekening houden met het paard als individu en we als ruiter onze training aanpassen aan het paard en niet vasthouden aan één methode laat mij dagelijks beseffen wat een rijkdom het is dat ik al deze kennis bezit. Dit is voor mij horsemanship.

Reactie schrijven

Commentaren: 0