Hoe werken spieren


Er zijn twee verschillende spieren, rode doorbloede spieren en witte minder doorbloede spieren.

De rode spieren zijn de lange spieren en noemen we de conditiespieren, ze zijn te vergelijken met de spieren van een marathonloper.

De witte spieren zijn de korte spieren en noemen we de krachtspieren, ze zijn te vergelijken met de spieren van een bodybuilder.

Wat we willen van ons paard is een combinatie van allebei de spieren, de balletdanser. Daar zit nu de moeilijkheid, want alleen lange spieren trainen is makkelijk en alleen korte spieren ook, maar juist om de twee spiergroepen te trainen heb je best wat kennis nodig om dit blessurevrij voor elkaar te krijgen.

Als je veel buiten rijdt met je paard door het bos of over het strand, wat overigens erg leuk is om te doen, train je vooral de lange conditiespieren. Wil je dan een keer in de bak rijden dan gaat het allemaal niet zo makkelijk. Je paard kan zelfs een beetje protesteren. Dit komt niet omdat het paard het rijden in de bak niet leuk vind, dit komt omdat de korte krachtspieren niet getraind zijn.

Het is dus belangrijk om de juiste spieren te blijven trainen ook als je af en toe in de bak rijdt en dit kan ook tijdens het buiten rijden. Waarschijnlijk vind je paard het zelfs leuk om eens wat oefeningen te doen tijdens een buitenrit.