Trainen, waarom

Waarom trainen we het paard

Het paard heeft een natuurlijke scheefheid net zoals wij mensen een voorkeurskant hebben. Deze natuurlijke scheefheid wordt versterkt als je je paard niet gymnastiseert. Paarden hebben banden die het skelet stevigheid geven. Staat je paard op rust dan staat hij niet alleen met zijn ene been op rust maar met zijn hele lichaam. Hij hangt dan in zijn banden. Paarden die maar een beetje slenteren, ook tijdens het rijden, lopen in hun banden. Omdat wij ook nog eens op zijn rug zitten en het paard van nature op de voorhand loopt is het belangrijk om de spieren van het paard sterker te maken en door middel van de juiste training het paard meer op de achterhand te krijgen zodat de voorhand wordt ontlast.


Hoe krijg ik spieropbouw bij mijn paard?

Door gericht spiergroepen te trainen krijg je spieropbouw bij je paard.

Voordat je daarmee kan beginnen is de basisconditie van je paard van belang. Je moet eerst met je paard werken aan de lange/conditiespieren. De meeste paarden hebben al een zekere mate van basisconditie, behalve jonge paarden en paarden die lange tijd niets hebben gedaan. Bij jonge paarden begin je met de basis conditie voordat er aan de kracht spieren getraind kan worden. Deze basis conditie is goed voor het harden van banden, pezen en botstructuur bij het jonge paard. De banden, pezen en botstructuur raken hierdoor gewend om inspanning te leveren. Dit moet zorgvuldig gebeuren en jonge paarden moeten niet overvraagd worden. Regelmatig buiten op het harde stappen is voor jonge paardenbenen goed.

Paarden die een blessure hebben gehad moeten uiteraard ook eerst weer aan de basisconditie werken. Hoe snel dit gaat heeft te maken met welke blessure een paard heeft gehad.

In de winter als het een tijd gevroren heeft bijv. kan het voorkomen dat je een tijd minder met je paard hebt kunnen doen. Ook dan is het belangrijk om eerst weer aan de basisconditie van het paard te werken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0