De juiste trainingWat is de juiste training voor je paard? 

Ieder paard is anders, dat komt door ras, bouw, karakter, conditie en eventuele beperkingen door erfelijkheid,  trauma’s tijdens de geboorte ,  ongelukken in de opfok , wei, paddock of stal. Te vroege belasting of blessures opgelopen door verkeerde training of een slechte bodem.

Dat paarden beschadigingen oplopen is duidelijk maar dat wil niet in alle gevallen zeggen dat ze onbruikbaar zijn voor sport of recreatie. Iedereen kent wel een verhaal van een paard dat ondanks dat het een beperking/afwijking heeft, nog jaren gereden wordt en dat een ander paard met dezelfde beperking/afwijking niet pijnvrij kan leven. 

Misschien is het wel verstandig om van ieder paard uitgebreid röntgenfoto’s en echo’s te maken. Ongeacht wat het paard gekost heeft.

De bevindingen te bespreken met een veearts, waar zijn de eventuele zwakke plekken van het paard en waar liggen de beperkingen , zodat je als eigenaar weet  wat je kan verwachten. Je kan daar dan in je training of management rondom je paard rekening mee houden. 


Ik lees/hoor vaak dat eigenaren hun paarden eerst laten behandelen door fysio, osteopaat of masseur als het paard iets mankeert. 

Als ik voor mezelf mag spreken , ik ben als masseur er om het paard te ondersteunen, een fysio, osteopaat, chiropractor, masseur zonder dierenarts diploma is geen dierenarts en mogen dan ook geen diagnose stellen. 

Mijn advies is dan ook altijd , bij verdenking van een blessure, ga eerst naar de veearts. 

Terugkomend op het stuk hierboven, door juist het paard goed op de foto te zetten en echografisch onderzoek weet je waar de zwakke punten zijn en daar kan je je training op aan passen en fysio of masseur kunnen dan juist ondersteunend werken. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0