Werken aan de handWerken aan de hand komt uit de klassieke dressuur. Ik ben zelf een groot voorstander van het werken aan de hand. Ik werk alleen aan de korte teugel, d.w.z. ik loop naast de hals of ter hoogte van het voorbeen van het paard. Daarbij gebruik ik een hoofdstel met gewone teugels of een kaptoom met teugels.


Voor jonge paarden, paarden die na een blessure weer spieropbouw moeten krijgen, paarden die je  dressuuroefeningen zoals schouderbinnenwaarts, piaffe wil aanleren. Paarden die om een of andere reden niet meer bereden worden maar die je nog wel wil trainen, is het een goede manier.


Dressuuroefeningen worden van oudsher gebruikt om het lichaamsgebruik van een paard te verbeteren, te versterken en om recht te richten en door het werken aan de hand kan je dit doen zonder het paard te belasten met zadel en ruiter. 


In de lessen werken we aan het uitvoeren van de dressuuroefeningen waar we vooral letten op het juiste gebruik van het lichaam en het op de juiste wijze uitvoeren van de oefening. Het paard moet welwillend met aanspanning voorwaarts gaan. Zo werken we in stap, draf en galop.